Här är några av de viktigaste resultaten från Håll Sverige Rents rapport:

• Nedskräpning upplevs som ett stort problem: 7 av 10 svenskar anser att nedskräpning är ett stort eller mycket stort problem.

• Skräpets negativa konsekvenser: Fler än hälften av svenskarna upplever att det finns mycket skräp på rastplatser, längs bilvägar och i stadsmiljöer. Skräp i hav och vattendrag är särskilt oroande – hälften av alla svenskar tycker att mängden plast i haven är den mest allvarliga konsekvensen.

• Kunskapsluckor kring förpackningar: Det finns stora kunskapsbrister när det gäller märkningar på plastförpackningar som ”komposterbar” eller ”bionedbrytbar”. Många tror felaktigt att dessa typer av plast bryts ner i naturen, vilket kan leda till felaktig hantering och ökade problem med nedskräpning.

• Minskad nedskräpning – men med ökad tolerans?: Intressant nog visar undersökningen att svenskarna upplever mindre skräp än tidigare år, men detta kan bero på en ökad tolerans för skräp snarare än verkliga förbättringar. Vi vänjer oss helt enkelt vid problemet.

Skräpbarometern visar att medan vi är medvetna om nedskräpningens allvar, finns det ett stort glapp mellan vad vi vet och hur vi faktiskt agerar.

Läs hela rapporten här: https://hsr.se/sites/default/files/2024-09/Skrapbarometern-2024-digital.pdf