Varför är vissa plastförpackningar svåra att återvinna?

Mjuka plastförpackningar, flexibla plastförpackningar, barriärförpackningar , 2D förpackningar av plast, osv.…

Ja, den här typen av förpackning har haft många namn genom åren. Oavsett namn har de gemensamt att de ofta är väldigt svåra att återvinna.

Mjuka plastförpackningar kan du hitta i butiken när du köper ditt malda kaffe, runt din sallad eller proteinbar. Men varför är just den här plastförpackningen så vanlig för livsmedelsprodukter? Enkelt sammanfattat; för att plasten som den är gjord av är framtagen för att skydda och hålla livsmedel färska – länge. Förpackningar är helt avgörande för att minska matsvinnet som har en enorm klimatpåverkan – till och med större än förpackningar.

Så varför är mjuka plastförpackningar svåra att återvinna? Jo, för att skapa de egenskaper som gör att livsmedlet håller länge behöver man ofta en kombination av flera lager plastfilmer som består av olika typer av plast. I en återvinningsprocess är det enklare att återvinna monomaterial, alltså en förpackning som är gjord av en plasttyp. När det inte går att återvinna plastförpackningar, skickas de i stället till energiutvinning och plastråvaran går förlorad.

Men nu, på Omni Polymers i Ängelholm, kan äntligen dessa plastförpackningar från de svenska hushållen återvinnas till en plastråvara som kan bli nya högkvalitativa återvinningsbara plastprodukter. Jungfrulig plast ersätts och koldioxidutsläppen minskar.

För att detta ska vara möjligt måste plastförpackningen hamna rätt från början. Glöm därför inte att källsortering fortfarande är det absolut viktigaste första steget – tack för att du hjälper oss rädda fler förpackningar!

Vill du veta mer om Omni Polymers? Läs mer på www.omnipolymers.com

Intresserad av att höra mer om vårt arbete? 

Hör av dig till oss på mail, telefon eller via våra sociala medier!

Telefon: +46 (0)8 684 477 60

Mail: info@tmr.se

Sociala medier: Facebook, Instagram eller Linkedin